Genel Bilgi
Ağaç, ağaçlandırma, orman, orman işletmeciliği, orman ürünleri, fidanlık tekniği, orman ekosistemleri, anakaya ve toprak özellikleri, yaban hayatı, orman bakımı ve koruma, orman ürünlerinin tanıtılması, üretilmesi ve pazarlanması, tıbbi ve aromatik bitkiler, masif ve levha şeklindeki odun ürünleri, kereste ve türevleri, ağaç malzemenin tanıtılması ve yenilebilir kaynaklardan enerji üretimi konularında ön lisans eğitimi vermeyi hedefleyen bir yüksek öğretim birimidir.
Ormancılık Bölümü, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2018 yılında kurulmuştur. Ormancılık Bölümü bünyesinde şuan yalnızca 2019 yılında açılmış olan Avcılık ve Yaban Hayatı Programı mevcut olup 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Amacımız Ormancılık sektöründe temel bilgilere sahip, alanıyla ilgili mevzuata uygun davranan, sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alan, teknik konularda donanımlı, edindiği bilgi ve becerileri orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan korunması ve işletilmesinde kullanabilen teknik elemanlar yetiştirmektir.
Mesleğin eğitimine girebilmek için, Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olmaları ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı (TYT) almış olması gerekmektedir.
Yükseköğretim kanununa göre Ormancılık Bölümü, Avcılık ve Yaban Hayatı Programında başarılı olabilmek için 120 AKTS kredilik derslerin tamamlanması ön koşulu bulunmaktadır. Programın ilk koşulu başarılı bir şekilde tamamlanıp, programın diğer yeterlilikleri de sağlandığında Avcılık ve Yaban Hayatı alanında Önlisans derecesine sahip olunur.
Ormancılık Bölümü Avcılık ve Yaban Hayatı Ön lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde ve bütün illerdeki taşra teşkilatlarında “Yaban Hayatı Teknikeri” ve “Orman Muhafaza Memuru” olarak istihdam edilmektedirler.
Ayrıca Çevre Danışmanlık Firmalarında, doğal kaynaklar üzerinde faaliyet yürüten enerji firmalarında danışman olarak görev yapabilmektedirler.
Ek olarak da özel ve devlete ait avlaklarda av yönetimi ve izlemesi faaliyetlerini yönetebilirler.