Avcılık ve Yaban Hayatı Programı
Genel Bilgi
Avcılık ve Yaban Hayatı Programı, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ormancılık Bölümü bünyesinde 2019 yılında kurulmuştur. Program 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Eğitim dili Türkçe olan Avcılık ve Yaban Hayatı Programına gelen öğrencilerin Bologna kriterleri gereğince 120 AKTS (ECTS) ders almaları gerekmektedir. Dolayısıyla mezun durumunda bir öğrencinin en az 120 AKTS dersten başarılı olması ve genel not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir. Ayrıca ders müfredatı içinde yer alan tüm zorunlu derslerden (staj dahil) başarılı olmak gerekmektedir.
Avcılık ve Yaban Hayatı Programından mezun olan öğrenciler sahip olduğu bu bilgi ve tecrübeleri ile;
• Avcılık ve Yaban hayatı kavramlarını özümser ve bu iki kavram arasındaki dengeyi gözetebilir,
• Herhangi bir Yaban Hayatı sahasında planlanacak insan faaliyetlerinin yönetim planlamasını yapabilir,
• Bir yaban hayatı sahasında yaşayan canlı gruplarını tanıyabilir ve envanterini yapabilir,
• Avlanma ve avcılık ile ilgili kanuni durumları bilir ve sahadaki uygulanma aşamalarını takip edebilir,
• Bir yaban hayatı sahasında kurulması düşünülen bir işletmenin yaban hayatı üzerinde oluşturacağı muhtemel etkileri tespit edebilir, değerlendirebilir ve çözüm önerilerini sunabilir,
• Bir avlakta yapılacak bir avlanma faaliyetini zamansal ve mekânsal anlamda planlayabilir ve yönetebilir,
• Yaban hayatı unsurlarının biyolojik ve ekolojik durumları hakkında bilgileri toplayabilir ve her eğitim seviyesindeki kişilere eğitim verebilir,
• Yaban hayatı sahasındaki av hayvanlarının, hedef ve anahtar türlerin izlenmesini yapabilir ve ilgili kurumlara uygun olarak kayıtlarını tutabilir,
• Yaban hayatı unsurları ile ilgili araştırma ve geliştirme projelerinde çalışabilir.
Programımızın öğrenciye sunduğu olanaklar ise şu şekilde özetlenebilir:
- Bilgisayar laboratuvarı
- Teorik Derslikler
- Uygulama laboratuvarı
- Uygun Arazi koşulları (Ağrı Dağı Milli Parkı, Aras Nehri, Karasu Nehri, Doğubayazıt Sazlıkları)
- İlgili Bakanlık Taşra teşkilatlarının faaliyet alanları (Iğdır Orman İşletmesi Müdürlüğü, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü)
Akademik Personel
Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Yükseköğretim kanununa göre Ormancılık Bölümü, Avcılık ve Yaban Hayatı Programında başarılı olabilmek için 120 AKTS kredilik derslerin tamamlanması ön koşulu bulunmaktadır. Programın ilk koşulu başarılı bir şekilde tamamlanıp, programın diğer yeterlilikleri de sağlandığında Avcılık ve Yaban Hayatı alanında Önlisans derecesine sahip olunur.
Buradan mezun olan öğrencilerimiz Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenmekte olan Dikey Geçiş Sınavından (DGS) öngörülen puanı alanlar lisans programlarına (Orman Mühendisliği ve Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü) geçiş yapabilmektedir.
Ormancılık Bölümü Avcılık ve Yaban Hayatı Ön lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde ve bütün illerdeki taşra teşkilatlarında “Yaban Hayatı Teknikeri”, “Orman Muhafaza Memuru” olarak istihdam edilmektedirler. Ayrıca çevre danışmanlık firmalarında, doğal kaynaklar üzerinde faaliyet yürüten enerji firmalarına danışman olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca özel ve devlete ait avlaklarda av yönetimi ve izlemesi faaliyetlerini yönetebilirler.
İletişim
Adres :Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Suveren, Iğdır
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 32 10 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tbmyo@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr